20 Φεβ 2013

Επίσκεψη του Φρανσουά με μηνύματα

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Τον ενδιαφέρον της χώρας του - ή μάλλον καλύτερα των επενδυτών από τη χώρα του - εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Και ήταν σαφής για αυτό, αφού όπως ανέφερε οι γαλλικές εταιρείες θα σπεύσουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μόλις ανοίξουν οι διαγωνισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα. Και καλά θα κάνουν.
Και καλά κάνει ο Γάλλος. Προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του στο εξωτερικό. Δεν είναι κακό αυτό - όπως δεν είναι κακό να παίρνουν και κάποιοι μαθήματα.
Αλλού όμως ήταν το ενδιαφέρον στην κουβέντα:
στα πετρέλαια και στα αέρια, στην εκμετάλλευση των οποίων επιδιώκουν μερίδιο και οι Γάλλοι.
Οι Γάλλοι παίζουν όμως και διαφορετικά, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πως το κλίμα στην ελληνική κοινή γνώμη είναι καλύτερο για αυτούς, σε σχέση ας πούμε με τους Γερμανούς.
Τέλος, ο Ολάντ ήταν σαφής, τοποθετούμενος μάλιστα σε ερώτηση για την ελληνική ΑΟΖ και τη στάση της Τουρκίας. Ο γάλλος Πρόεδρος είπε πως εφόσον γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν στα σχήματα εκμετάλλευσης είναι κατανοητό «να ισχύσει όπως ισχύει παντού το Δίκαιο των Θαλασσών».

Ας μην ξεχνάμε κάτι σημαντικό: τη στιγμή αυτή η χώρα έχει πρόβλημα. Και αν θέλουμε να ψάχνουμε για επενδυτές (επενδυτές όμως, όχι αγιογδύτες!) τότε καλά θα κάνουμε να ψάξουμε και να βρούμε συμμάχους-επενδυτές-δυνάμεις που θα μπορούν να εγγυηθούν πως οι επενδύσεις τους (αλλά και η χώρα, λόγω αυτών) θα είναι ασφαλείς.
Και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Γερμανία αυτό το πράγμα ΔΕΝ μπορεί να το κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: