26 Δεκ 2012

Αλλαγές στα δημοτικά συμβούλια θα φέρει η αλλαγή του χρόνου

Εκτυπώστε την ανάρτηση!

Η αλλαγή του έτους θα επιφέρει και αλλαγές στα συλλογικά όργανα των 325 δήμων και των περιφερειών της χώρας, όπως αυτά δημιουργήθηκαν μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη”.
Η θητεία των μελών του Προεδρείου εκάστου Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και των μελών των Οικονομικών Επιτροπών των Δήμων και Περιφερειών, των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των Δήμων και των λοιπών διοικητικών Επιτροπών των Περιφερειών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Έτσι, πρέπει την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου τα όργανα να συγκληθούν ώστε να εκλεγούν τα μέλη τους, τα οποία όμως δεν θα έχουν πλήρη θητεία (διετή, ως συνηθίζονταν παλαιότερα) αλλά θητεία έως τις 31 Αυγούστου του 2014.
Για την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο νόμος αναφέρει ρητά πως...
...σε αυτή θα προεδρεύει το πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος και σε ερώτημα Δήμου προς το υπουργείο Εσωτερικών για το τι γίνεται σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του πρώτου σε ψήφους δημοτικού συμβούλου, το υπουργείο απάντησε ήδη ότι η ανεξαρτητοποίηση του πρώτου σε ψήφους συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού από τη δημοτική του παράταξη δεν του αποστερεί και το δικαίωμα άσκησης των καθηκόντων που του απονέμονται από το νόμο κατά τις ανωτέρω διατάξεις.
Οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2014 (πιθανότερη ημερομηνία είναι η 8η Ιουνίου, αφού ο προγραμματισμός είναι να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, που γίνονται από 5 έως 8 Ιουνίου) ενώ όσοι εκλεγούν θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου του 2014.

Πάντως, στους καιρούς που ζούμε και τους οποίους η τρόικα κάνει ότι γουστάρει, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι ψίθυροι που ακούσαμε, ότι ίσως και να δοθεί παράταση στις θητείες και οι δημοτικές εκλογές να μεταφερθούν από τον Ιούνιο του '14 στον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2015 (λόγω οικονομικών της χώρας, λόγω μειωμένης θητείας που θα έχουν οι νυν - και τα κόμματα ευχαρίστως θα την ήθελαν 5ετή, αλλά και λόγω του ΕΣΠΑ). Αλλά είπαμε, πρόκειται περί ψιθύρων και τίποτε περισσότερο (αν και θα πρέπει να τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: